Sefii de deconcentrate, directori ilegali

Sefii de deconcentrate, directori ilegali

Dupa ce ordonanta de urgenta a Guvernului prin care sefii de deconcentrate erau demisi de actuala putere politica a fost declarata neconstitutionala, un nou haos bulverseaza intreg sistemul. Termenul de 45 de zile, in care Guvernul era obligat sa le reglementeze acestora situatia, a expirat saptamana trecuta, mai precis sambata. Practic, sefii de deconcentrate nu ar avea momentan drept de semnatura, pentru ca sunt intr-o functie pe care o ocupa potrivit niciunei legi.

Insa, conform zicalei ca la noi, la nimeni, se pare ca s-au gasit solutii astfel incat neconstitutionalitatea unei ordonante a Guvernului sa fie, in cele din urma, vopsita in culorile legalitatii. Potrivit prefectului judetului Salaj, Vegh Alexandru, in baza Legii 188, fiecare director a primit, in aceste zile, o decizie din partea ministerului de care apartin, prin care sunt confirmati in functie pentru urmatoarele 30 de zile. Insa, directorii se feresc sa declare oficial ceva. Motivele sunt suficiente.

Ori nu vor sa se puna rau cu conducerea partidului din care fac parte, ori pentru ca, pur si simplu, habar nu au in ce ape se scalda fiecare, in parte. Pana la urma, si prefectul de Salaj a marturisit ca, deocamdata, la Institutia Prefectului nu a ajuns nicio adresa oficiala, care sa ateste ca actualii directori de deconcentrate din Salaj stau sau nu legal pe acele fotolii.

Am fost informat pe o cale mai mult sau mai putin oficiala ca fiecare director a primit o decizie din partea ministrului de care apartine, prin le-au fost prelugite contractele cu 30 de zile, in baza Legii 188. Stiu ca fiecare director a primit o astfel de decizie. Insa, oficial, eu nu am intrat in posesia niciunei adrese oficiale din partea vreunui minister, a spus, ieri, prefectul.

Pe de alta parte, Vegh Alexandru ne atrage atentia asupra faptului ca, in cursul zilei de ieri, in Camera Deputatilor, s-a supus la vot Legea Statutului functionarilor publici, act normativ care, pana la urma, a fost aprobata de demnitari, in ciuda boicotului parlamentarilor de la PNL si PSD, care au parasit plenul. Astfel, odata publicata in Monitorul Oficial, Legea isi va produce efectele, iar directorii de deconcentrate vor putea respira usurati, unii chiar se vor odihni linistiti, pana la schimbarea actualului Guvern.

Chinuit, dar a trecut…

Legea functionarilor publici a fost adoptata, ieri, in Camera Deputatilor, cu 172 de voturi pentru, in absenta parla-mentarilor Opozitiei. Pentru a fi adoptata, legea avea nevoie de minimum 167 de voturi favorabile.

Noul proiect de act normativ propune transformarea functiilor de conducere de natura contractuala de directori coordonatori si directori coordonatori adjuncti din institutiile publice decon-centrate in functii publice de conducere, conform legii 188, sub denumirea de directori si directori adjuncti.

Legea mai prevede dreptul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici de a suspenda organizarea sau desfasurarea unui concurs sau examen daca se constata ca nu au fost indeplinite conditiile legale.

Deputatii PSD si PNL nu au participat la sedinta Camerei, in semn de protest. Totodata, liberalii au anuntat ca vor contesta aceasta lege, astazi, la Curtea Constitutionala. Demersul ar putea sa fie realizat in comun cu deputatii PSD.

Mirel Talos, revoltat

Potrivit deputatului liberal, Mirel Talos, prin neparticiparea la sedintele de plen din 1 si 2 martie, PNL a sanctionat modul fraudulos prin care actuala guvernare intelege sa abordeze intr-un mod nedemocratic, printr-o incalcare brutala a regulamentului de functionare a Camerei Deputatilor, modul in care s-au derulat dezbaterile pe marginea Proiectului de lege de modificare a Legii 188/1999 privind statutul functionarilor publici.

In opinia lui Mirel Talos, guvernele conduse de Emil Boc, de mai bine de un an, perpetueaza haosul in administratia publica locala si, totul, cu un singur scop, si anume acela de a-si tine in functii clientela politica, chiar cu riscul de a incalca in mod flagrant legea, cum sunt cazurile in care functii de conducere din deconcentrate sunt dublate de cele castigate in instanta de catre directori demisi pentru ca nu faceau parte din PD-L.

Pana la data de 27 februarie 2010, Guvernul trebuia sa initieze o noua lege prin care sa rectifice reglementarile declarate neconstitutionale, iar, in clipa de fata, directorii numiti de PDL isi exercita atributiile intr-un cadru care frizeaza penalul. Pentru a acoperi toate aceste nereguli si a umple un vid legislativ, Ministrul Finantelor Publice a emis, discret, un ordin catre institutiile deconcentrate din judete, prin care se decide incetarea contractelor de management ale directorilor coordonatori si directorilor coordonatori adjuncti, cu aplicare de la data intrarii in vigoare a prevederilor legale cuprinse in proiectul de Lege pentru modificarea si completarea Legii 188/1999 privind statutul functionarilor publici, aflata in dezbatere in Parlament.

Ordinul emis nu vine sa corecteze starea de fapt, ci mareste tensiunea, deschizand calea unui alt sir de procese in care va fi implicat statul roman, explica deputatul liberal. Acesta a adaugat ca toate aceste actiuni ale PDL, care sunt in afara prevederilor regulamentare si constitutionale, motiveaza PNL sa depuna azi, la Curtea Constitutionala, o contestatie care semnaleaza incalcari ale procedurii, cat si probleme de fond pe care le reclama acest Proiect de Lege.

Leave a Comment